fbpx

Östermalms Snickeri totalrenoverar ’Di Spagna’ i Västerås

30 april, 2019

Östermalms Snickeri totalrenoverar ’Di Spagna’ i Västerås

Di Spagna i Västerås är en restaurang som funnits i över 40 år och är en del av Västerås hjärtslag. Förra sommaren fick restaurangen nya ägare och redan någon månad senare så påbörjades en renovering av lokalen. Ett projekt som Östermalms Snickeri tog sig an med öppna armar – och omfamnade ordentligt. 

Det var under våren 2018 som samarbetet mellan Exin, Östermalms Snickeri och Di Spagnas nya ägare kom på tal. Östermalms finsnickare Mikael Lindström delade en lunch tillsammans med Patrik Lundstedt från Exin, och deras vänner Patrik Sahlin, Oscar Ljungqvist samt Johan Sjöqvist – ägare av restaurangen Kajplats 9 i Västerås. Vännerna berättade att möjligheterna för att ta över restaurang Di Spagna dykt upp och de började genast spåna på idéer ihop.

Planerna var att genom en totalrenovering kunna bevara Di Spagnas historia samtidigt som de fick in sin gemensamma tolkning av restaurangen. En renovering som skulle innebära att traditioner även tas vidare till nästa generation.

När Sahlin, Ljungqvist och Sjöqvist i augusti äntligen fick nycklarna till lokalen påbörjades rivningen med en gång. Mikael Lindström berättar att detta bygge inte var likt så många andra projekt. Restaurangens renovering utfördes nämligen under endast tre månader.

– Vi hade en ständig kontakt genom hela samarbetet såklart. Jag har känt grabbarna sen innan, så jag vet vad de går för och räknade med sedan start att detta skulle bli en succé. Vi fick arbeta på riktigt hårt då det inte fanns några ritningar över lokalen. Här var det inte så mycket ”07-16”-jobb, utan vi var medvetna om att många övertimmar var det som skulle ta oss i mål, förklarar Mikael.

Arbetet varierade alltså mellan att riva, projektera och riva ännu mer. Samtidigt som det skulle framställas möbler på snickeriet. Östermalms Snickeri levererade en helt nybyggd bar och serveringsstation, men renoverade möbler som stolar och soffor, för att lyckas behålla en del av Di Spagnas historia i lokalen.

– Vi ville bevara mycket av det gamla. Sahlin styrde mycket i projekteringen och hade stora planer för hur vi skulle anpassa Di Spagnas utseende för de nya generationerna. Golvet är exempelvis ytterligare del som vi valde att behålla just för att knyta an till restaurangens känsla. Historian som finns här, i de gamla stolarna, sofforna och golvet, den går inte att köpas. Och att då ha Micke till hands var fantastisk. Han kunde ständigt bemöta våra önskemål, likt detta, berättar Oscar.

Exin bidrog till samarbetet inte endast genom Östermalms Snickeri, utan också med leverans och montage. Den 30 november 2018 slog Di Spagna återigen upp sina dörrar. Ett arbete som Exin känner sig riktigt stolta över att ha levererat till Västerås stad.

– Vi hade full tillit till Exin. Vi kan verkligen rekommendera de. Starka rekommendationer! De levererar under press, vilket kräver erfarenhet. Här i byggbranschen så kan det svänga, och i vårt fall svängde det ganska fort och ofta. Tempot kan behöva ökas – och för det krävs en hel del kapacitet, erfarenhet och flexibilitet för att lyckas. Vilket de verkligen har bidragit med. Stort tack till Exin och deras Östermalms Snickeri, säger Oscar och avslutar intervjun.

- Äldre nyheter

17 augusti, 2023 Harju Elekter AB har ett nytt huvudkontor: ”Exin anpassade allt utefter våra förutsättningar”

Harju Elekter AB har flyttat sitt huvudkontor till Västerås – och vi på Exin fick äran att hjälpa till med att skapa den miljö som Harju Elekter ville åt. Stilrent och enkelt var ledorden. Nu har företaget flyttat in i lokalen som numera är utgångspunkten för hela verksamheten.   – Exin är ett välkänt företag […]

20 juli, 2023 Taktema trivs bra i sitt nya kontor: ”Har man en bild av någonting kan Exin ta fram det”

Taktema Sverige AB är en av Sveriges största takentreprenörer. Med mycket på sin egen agenda ville de ha en trygg samarbetspartner när de skulle byta kontor – och då valde dem Exin. Exin och Taktema har en relation sedan långt tillbaka i tiden. Taktema har nämligen varit kunder hos Exin sedan 2009. När det var […]

10 december, 2021 Eskilstuna Fysiocenter inreder sina nya lokaler med Exin: ”När man kommer in ska det kännas bra”

Eskilstuna Fysiocenter är ledande inom idrottsmedicin, fysioterapi och kvinnohälsa. Nu finns de i nya lokaler som Exin fick äran att inreda för att skapa en välkomnande, enhetlig och hållbar inomhusmiljö. Ett handbollskast från centrum hittar du Eskilstuna Fysiocenter. Här huserar de i nya lokaler med ett rehabgym i toppklass och sex erfarna fysioterapeuter. En av […]

Följ oss